Leren mediteren serie

Onze geest is een machtig instrument – en helaas is het zelden een instrument. Het grootste gedeelte van de tijd gaat onze geest zijn eigen gang. Hij springt van hot naar her, van de ene gedachtentrein naar de andere. We hebben er geen grip op, zelfs niet als de gedachtencirkels niet goed voor ons zijn. Zoals wanneer we piekeren of tobben of onszelf beoordelen en veroordelen. Onze gedachtencycli houden ons vast in een beperkte groef, ze kleuren onze innerlijke atmosfeer en bepalen ons zelf gevoel.

Leren mediteren is een belangrijke stap naar het doorbreken van de mechanische patronen van onze geest. De eerste stap naar meer vrijheid, naar leven voorbij onze conditionering.

In deze serie van vier lessen leren we mediteren. Ronald neemt ons mee langs de basics, en bouwt die langzaam uit. Aspecten als houding, concentratie en mindfulness worden uitgelegd en ingebed in de meditatie.

Voor wie na deze serie meer wil, bieden we verschillende mogelijkheden om je meditatie te verdiepen. Bijvoorbeeld op een van onze retreats, of neem deel aan de nieuwe meditatiegroep die Ronald geeft in Utrecht!

In deze eerste les bespreekt Ronald de basics van meditatie, zoals de meditatiehouding. Verder staat hij stil bij het belang van zachtheid naar onszelf in de meditatie. Klik op de afbeelding links voor de video, of op deze link.

In les 2 introduceert Ronald de buikcentrum of Kath meditatie. Daarbij gebruiken we onze concentratie om onze aandacht te verzamelen in ons buikcentrum, het centrum van aanwezigheid en belichaming. In meditatie is het van belang om een goede, persoonlijke balans te vinden tussen inspanning (concentratie) en ontspanning. Ronald nodigt ons uit om te experimenteren met deze twee paradoxale elementen.
Klik op de video of hier voor les 2.

In de tweede les lag de nadruk op het concentratie-aspect in de meditatie, in les drie verschuift de aandacht naar mindfulness, het brede gewaarzijn van alles wat er gebeurt in je bewustzijn. In de meditatie van deze les blijven we bij ons buikcentrum, en zijn we ons tegelijkertijd bewust van het brede achtergrondbewustzijn. Klik op de afbeelding links om te video te bekijken, of op deze link.