4-DAAGSE YOGA- EN MEDITATIERETREAT: ‘Vrijheid!’

Hemelvaart 2021 (13-16 mei), Winterberg (D)

We gaan er vanuit dat het weer kan in mei. Na een lange lockdown eindelijk eruit! Naar een heerlijke plek in het prachtige Sauerland, en met Vrijheid als thema! Mocht Corona onverhoopt toch nog roet in het eten gooien, dan kun je altijd kosteloos annuleren.

Vrijheid is een heerlijk gevoel: open, sprankelend, vol met creativiteit en potentie. Als we ons vrij voelen, dan zijn we licht en ruim en ligt het leven aan onze voeten. 

Het is ook een behoorlijk zeldzaam gevoel. Meestal voelen we ons ingeperkt. Op het eerste gezicht lijkt dat te komen door externe factoren: door lockdowns of door druk van ons werk. Misschien door het web van relaties waarin we ons bevinden, of door de hypotheek die betaald moet worden. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat belangrijke beperkingen van onze vrijheid in onszelf liggen. We dragen zoveel ideeën met ons mee, over onszelf en over de wereld. We nemen zoveel posities in, met daarin zoveel oordelen, meningen, en angsten. Door al die bagage wordt onze innerlijke ruimte steeds verder gevuld met objecten, die steeds onze aandacht opeisen. Zo verdwijnt de openheid langzaam maar zeker steeds verder naar de achtergrond.

In deze retreat zoeken we contact met ons gevoel van vrijheid. In dat proces komen we ook de obstakels tegen die onze vrijheid normaal gesproken inperken. En met het verdiepen van ons inzicht, verliezen veel beperkingen langzaam maar zeker hun kracht. We zijn meer en meer in staat om in onze innerlijke vrijheid te zijn. Licht, open, en klaar voor alles wat op ons afkomt. 

Zoals altijd in onze retreats werken we met de krachtige combinatie van meditatie, beweging, en zelf-onderzoek. De lente, en het heerlijke gevoel van ruimte als we uit de lockdown komen, geven een perfecte achtergrond voor ons onderzoek. Ons retreat centrum ligt midden in de prachtige natuur van het Sauerland. Aan alle kanten bos, en op de balkons van de kamers kun je de beek horen ruisen.  We kijken er naar uit om met jullie samen de lente te vieren!

Retreat begeleiders Ronald Messelink en Linda Hartenberg

Dat is onze werkwijze: we werken altijd met lichaam en geest, in nauwe wisselwerking. Want onze geest en ons lichaam zijn nauw met elkaar verbonden. Mentale spanningen zetten zich vast in ons lichaam, persoonlijkheidstructuren vormen ons lichaam. Langzaam maar zeker vallen we uit het hier en nu, en leven we vooral vanuit verleden en toekomst. In onze retreats werken we met beide domeinen van onze aanwezigheid, lichaam en geest. In de yoga landen we in ons lichaam. We worden wakker en ontspannen. Misschien worden we ons bewust van de structuren en blokkades die zich in ons lijf hebben vast gezet.

In de meditatie landen we in ons bewustzijn. Onze geest komt tot rust, en we rusten in de basis kwaliteiten van ons bewustzijn. In de meditatie komen we ook de geagiteerdheid en onrust van onze geest tegen, alle manieren waarop het verleden zich in ons heeft vastgezet. We leren om bij de inhoud die oprijst te zijn, zonder onszelf te verliezen.

En we gebruiken inquiry of zelfonderzoek om dieper door te dringen in onszelf. Door de inquiry verdiept ons contact met ons innerlijk, en verdiept ons begrip. Door het begrip kan acceptatie en openheid ontstaan, en langzaam maar zeker verliest het verleden zijn greep op onze geest.

Savita

Savita

We verblijven in Centrum Savita, vlak bij Winterberg (Duitsland). Het centrum ligt prachtig in de bosrand, je kunt eindeloze wandelingen maken door de heuvels en bergen van het Sauerland. Het is een sfeervolle, spirituele plek, gericht op verdieping en bezinning. Bijna alle een- en tweepersoonskamers beschikken over een terras of balkon, waar je de langslopende beek hoort ruisen en een prachtig uitzicht hebt op het landschap. Er wordt lekker vegetarisch gekookt. Zie www.savita.nl voor meer informatie.

Begeleiding

Linda Hartenberg en Ronald Messelink

Voorbeeld dagprogramma

7:00 meditatie                                 13:00 lunch en vrije tijd      
7:30 yoga                                        16:00 yoga en meditatie
9:00 ontbijt                                      17:30 diner
10:30 meditatie, verdieping          19:30 meditatie/kirtan/nidra

-zaterdag stiltedag-
Start op aankomstdag (donderdag): 14:00, einde retreat op zondag om 15:00

Meegaan

Je bent welkom! Ongeacht je huidige niveau van yoga of meditatie. Je verblijft in een comfortabele, eenvoudige kamer met eigen douche en toilet. De prijzen zijn inclusief drie vegetarische maaltijden per dag en alle lessen.

 Kosten per persoon:    € 545,-     

Krap bij kas regeling: mocht je wel zin hebben in de retreat, maar om financiële redenen toch overwegen af te zien van deelname, neem dan even contact op. Wij vinden dat financiële beperkingen geen reden zouden moeten zijn om niet naar een retreat te kunnen. In de meeste gevallen kunnen we samen een oplossing vinden.

Aanmelden

Aanmelden of meer informatie? Stuur een email aan Ronald@hetgrotewerk.nl, of bel 06-42402631.